ČAJI - Herba Medica

ČAJI


IZDELKI, OSTALI ČAJI

Čaji so osvežilni napitki prijetnega vonja in okusa. Odvisno od vrste lahko učinkujejo sproščujoče ali poživljajoče in blagodejno vplivajo na naš organizem. Vsebujejo flavonoide (rastlinski pigmenti, ki dajejo barvo cvetovom, plodovom, redkeje listom; imajo sposobnost prilagoditi reakcije organizmov na alergene in viruse) ter delujejo antioksidativno in antimikrobno.

 

Čaj so prvi začeli uporabljati Kitajci. Beseda čaj izvira iz kitajske pismenke CHA in pomeni pijačo, ki je pripravljena iz posušenih listov čajevca. Legenda pripoveduje, da je leta 2750 pr. n. št. na Kitajskem živel cesar, ki je pil samo prekuhano vodo. Ko so mu nekega vročega dne na vrtu, v senci drevesa prekuhali vodo, je lahna sapica prinesla nekaj lističev z bližnjega grma, ki so vodo obarvali zlatorumeno. Cesarju je bil napitek silno všeč, saj ga je osvežil, pregnal utrujenost in zaspanost. Stari kitajski pregovor pravi ˝Kakor se čistimo z vodo od zunaj, se s čajem od znotraj.˝ Čaj je tako sprva veljal kot zdravilo in manj kot osvežilni napitek. Uporabljali so ga za zdravilo proti glavobolu, astmi, prehladu, kot sredstvo za odvračanje kuge in povečanje miselne sposobnosti. Poživljajoč in zdravilen učinek čaja je dodatno prispeval k njegovi priljubljenosti. Verjetno še posebej zato, ker ni imel slabih stranskih učinkov in ga je bilo mogoče piti v večjih količinah.

 

Čaje dandanes uživamo v različne namene: kot napitek, zdravilo, pomirjevalo, poživilo ali začimbo.

Close

Ta stran ne obstaja... Prosim posodobite svoj brskalnika na različico 8 ali več.

Hvala za razumevanje!