PRAVI ČAJI - Herba Medica

Previous Next 1 of 3

PRAVI ČAJI


PRAVI ČAJI

PRAVI ČAJI se med seboj razlikujejo po načinu in času fermentacije, ki je najpomembnejša faza proizvodnje čaja, med katero pride do sprememb senzoričnih lastnosti in kemijske sestave. Zeleni čaj za razliko od črnega čaja ni fermentiran. Pri zelenem čaju ne pride do razgraditve klorofila, zato je njegova barva bolj zelena, okus bolj blag in manj trpek v primerjavi s črnim. Kemijska sestava čajnih listov je raznolika. Glavne sestavine so fenolne spojine, kofein, aminokisline, ogljikovi hidrati, lipidi, vitamini in minerali. V največjih količinah so prisotne fenolne spojine, ki so pomembne za končno kakovost čaja.

Ena glavnih sestavin čaja so katehini, vrsta antioksidantov, ki jih je v svežih listih kar 30 % teže. Najvišji odstotek katehinov je v zelenem in belem čaju, črni čaj pa jih zaradi daljšega sušenja (oksidacije) vsebuje manj. Pomembna sestavina je kofein (3 %); skodelica čaja (250 ml) vsebuje okoli 30–90 mg kofeina, odvisno od vrste, pridelovalca ter mešanice. V čaju sta tudi teobromin in teofilin, ki imata podobno kot kofein poživljajoč učinek. Posebno teobromin deluje stimulativno, saj učinkuje dlje časa kot kofein ter izboljšuje voljo. Ostale sestavine so fluorid (preprečuje karies) in vitamini (zaradi pomanjkanja le teh so v preteklosti čaj veliko uporabljali tudi kitajski pomorščaki).

Close

Ta stran ne obstaja... Prosim posodobite svoj brskalnika na različico 8 ali več.

Hvala za razumevanje!