Bolezni sodobnega življenjskega sloga: Prediabetes in diabetes

Predviden čas branja 4 min

Bolezni sodobnega življenjskega sloga so opredeljene kot bolezni povezane z načinom življenja ljudi. To so kronične nenalezljive bolezni (KNB), ki so posledica stresa, pomanjkanja telesne aktivnosti, nezdrave prehrane, prekomernega uživanja alkohola, drog in kajenja. Najpogostejše bolezni sodobnega življenjskega sloga so bolezni srca in ožilja, možganska kap, debelost in sladkorna bolezen. Kronične nenalezljive bolezni povzročijo 86 odstotkov vseh smrti in na leto terjajo življenja več kot pol milijona delovno aktivnih ljudi v Evropi.

Vzroki za nastanek KNB

Vzroke za nastanek KNB lahko razdelimo v tri kategorije: spremenljivi vedenjski dejavniki, nespremenljivi dejavniki in metabolični dejavniki.

• Spremenljivi vedenjski dejavniki: vedenjski dejavniki tveganja, kot so prekomerna uporaba alkohola, slabe prehranske navade, kajenje, telesna neaktivnost, napačna drža telesa in motena biološka ura, povečujejo verjetnost nastanka KNB. Sodobna delovna mesta (pisarniška delovna mesta) in stres, ki je povezan z delom, se prav tako obravnavajo kot močan dejavnik tveganja za razvoj KNB.

• Nespremenljivi dejavniki: Le teh z intervencijo ni mogoče nadzorovati ali spremeniti, imenujemo jih nespremenljivi dejavniki tveganja in vključujejo:

a. Starost

b. Rasa

c. Spol

d. Genetika

• Metabolni dejavniki: Presnovni dejavniki tveganja vodijo do štirih glavnih sprememb v presnovnih sistemih, ki povečajo možnost nastanka KNB:

  • Zvišan krvni tlak
  • Debelost
  • Zvišana raven glukoze v krvi ali hiperglikemija
  • Povečana raven maščobe v krvi ali hiperlipidemija

Zvišan krvni tlak je vodilni dejavnik metaboličnega tveganja na svetovni ravni, pri čemer mu pripisujemo 19% svetovnih smrti, čemur sledita debelost in hiperglikemija.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) bo prediabetes do leta 2040 prizadel enega od 10 odraslih. To je stanje, pri katerem je raven glukoze v krvi nekoliko povišana in zasluži resno pozornost, saj kaže, da posameznika ogroža razvoj tipa 2 sladkorna bolezen – stanje, ki povzroča velik pritisk na krvne žile, srce, živčni sistem in splošno vitalnost.

Ciljne skupine

Sladkorna bolezen, ki je posebej pomembna zaradi negativnega vpliva na pričakovano trajanje življenja in naraščajočih zahtev za zdravstveni sistem, postaja velik javnozdravstveni problem tudi v Sloveniji. V letu 2008 je prevalenca v starosti 25–64 let znašala 4,5 %, v skupini 55–64 let pa 11,2 %, pri čemer je pri moških do dvakrat pogostejša. Za obdobje med letoma 2001 in 2008 je značilen trend naraščanja sladkorne bolezni pri moških v starosti 55–64 let, med ljudmi, ki opravljajo lažje fizično in sedeče delo, v spodnjem in delavskem sloju mestnega prebivalstva ter med moškimi v mestnem okolju. V vseh starostnih skupinah je sladkorna bolezen pogostejša med manj izobraženimi.

Znanost

Nadzor in preprečevanje bolezni zaradi življenjskega sloga.

Pomembno je, da v primeru nadzora nad visoko koncentracijo glukoze v krvi posamezniki ukrepaj takoj, ko se težav zavedajo. To lahko storijo z uravnavanjem telesne teže, redno vadbo in uživanjem zdrave prehrane. Ko pa ti koraki niso dovolj – ali tudi takrat v primeru, da so -, pomaga uživanje prehranskih dopolnil, pripravljenih za uravnavanje glukoze v krvi.

PORTUSANA® – Trojni način delovanja za uravnoteženje presnove glukoze v krvi

Mesnati listi tolščaka so bogati s dragocenimi hranilnimi snovmi po vsem svetu cenjeni kot kulinarična sestavina.

Tolščak ima dolgo tradicijo uporabe za zdravilne namene. V bližnjevzhodni ljudski medicini je rastlina cenjena zaradi svojih antidiabetičnih lastnosti. Tolščak so v različnih delih sveta kot zdravilo koristili za številne tegobe, kot so bolečine v glavi in ​​želodcu ali nelagodje med uriniranjem. Cenjen je bil tudi kot sredstvo za čiščenje krvi.

Naravne koristi za zdravje

Portusana® pomaga pri presnovi glukoze in ščiti telo pred negativnimi učinki, ki so posledica visokih ravni krvnega sladkorja. Deluje prek treh ključnih mehanizmov: zmanjšanja absorpcije glukoze v črevesju, povečane občutljivosti na inzulin, povečanega vnosa glukoze. Poleg tega stabilna in zdrava raven glukoze v krvi pomaga pri urejanju apetita.

V obdobju študije njenih učinkov so opazili postopno izboljšanje ravni glukoze v krvi. Strokovnjaki so na koncu v obeh skupinah opazili izjemno znižanje ravni krvnega sladkorja v primerjavi z vrednostmi na začetku.

Ugotovitve te pilotne študije kažejo, da lahko vnos izvlečka pomaga pri znižanju koncentracije glukoze v krvi pri ljudeh z visoko koncentracijo sladkorja v krvi in posledično učinkovito podpira regulacijo krvnega sladkorja.