Opis
131 – GASTROCARE piće:
- Brzo i kratkotrajno ublažavanje želučane kiseline.
- Podrška u transportu hrane i pomoć u varenju.

UKRATKO O SASTOJCIMA

Kalcijum karbonat i soda bikarbona.
- Dva najduže tradicionalno korištena antacidova.
- Brzo neutrališu želučanu kiselinu..

- Doprinosi normalnom funkcioniranju sluzokože.
- Takođe učestvuje u životu bakterije Faecalibacterium Prausnitzii. Nauka otkriva da ljudi sa sindromom iritabilnog crijeva i dijabetičari imaju manje ove bakterije.

Duga i slabo rastvorljiva vlakna, koja su dokazana in vitro :
- Lahko hranijo dobre bakterije v črevesju.
- SNe razgrađuju se u debelom crijevu, već se tamo natapaju vodom i postaju gel premaz.

Magnezijum sulfat heptahidrat.
- Izvor magnezijuma..
- U manjim količinama može osmotski navlažiti crijevne zidove kako bi olakšao protok hrane.
STANDARDI SESTOJAKA
Skrolujte desno i lijevo (scroll) za sve standarde.
KVALITET UKRATKO
- Pruža zaštitu od vlage, kisika i patogena.
- Za sastojke kod kojih je potrebno popiti dovoljnu količinu vode za bolju apsorpciju.
- Omogućava pakovanje većih količina sastojaka. Za neke sastojke, preporučena dnevna doza je previsoka da bi se mogla spakovati u kapsulu male zapremine.

Svi proizvodi na ovoj stranici proizvedeni su u skladu sa GMP, IFS, ISO 9001, SIQ sertifikatima kvaliteta, uz brigu o životnoj sredini (zelena tačka): Herba Medica d.o.o., Preserska cesta 5, SI-1235 Radomlje, Slovenija.

GMP Certifikat kvaliteta proizvodnih procesa

IFS Sertifikat o kvalitetu rada sa prehrambenim proizvodima

ISO 9001 Sertifikat kvaliteta poslovnih procesa

SIQ Proizvod proizveden u Sloveniji

Zelena tačka Recikliramo vodeći računa o životnoj sredini
Za više detalja o sastojcima, kvaliteti sastojaka i proizvodnji i uputama pogledajte opis ispod i kartice.
Kalcijev karbonat
Najdlje tradicionalno uporabljan antacid.
Antacidi so snovi, ki nevtralizirajo kisline v želodcu.
Povečini gre za minerale.
Kalcijev karbonat imenujemo tudi kreda, a pozor, nekontrolirano uživanje krede brez védenja o količinah prave krede, o dodatkih v kredi (lahko so strupeni) in o količini kalcija v kredi (ki je lahko toksičen v prevelikih dozah) je ekstremno nevarno.
Antacidi na osnovi kalcijevega karbonata so eni najmočnejših, najbolj uporabljanih in najbolj dolgo uporabljanih antacidov na voljo brez recepta.10-13
Znani so po hitrem in učinkovitem nevtralizacijskem delovanju.
Ta se tradicionalno poveča z dodatkom magnezijevih soli,13 kot so magnezijev karbonat (Rennie iz podjetja Bayer) ali magnezijev heptahidrat (v GastroCare napitku 131).
Antacidi so snovi, ki nevtralizirajo kisline v želodcu.
Povečini gre za minerale.
Kalcijev karbonat imenujemo tudi kreda, a pozor, nekontrolirano uživanje krede brez védenja o količinah prave krede, o dodatkih v kredi (lahko so strupeni) in o količini kalcija v kredi (ki je lahko toksičen v prevelikih dozah) je ekstremno nevarno.
Antacidi na osnovi kalcijevega karbonata so eni najmočnejših, najbolj uporabljanih in najbolj dolgo uporabljanih antacidov na voljo brez recepta.10-13
Znani so po hitrem in učinkovitem nevtralizacijskem delovanju.
Ta se tradicionalno poveča z dodatkom magnezijevih soli,13 kot so magnezijev karbonat (Rennie iz podjetja Bayer) ali magnezijev heptahidrat (v GastroCare napitku 131).
Nevtralizacija želodčne HCl kisline se zgodi, ker HCl reagira s kalcijevim karbonatom CaCO3.
To se lahko zgodi v spodnjem delu požiralnika ali v želodcu.11
Iz klorovodikove kisline in kalcijevega karbonata nastanejo voda, ogljikov dioksid in kalcijev klorid. Kislina se nevtralizira s porabo radikalov H+.11
Kemijska reakcija nevtralizacije kisline:
CaCO3 + 2HCl →
CaCl2 + H2O + CO2
Želodčna kislina je pomembna za prebavo in tudi kot imunska fizična obramba proti patogenom iz okolja.
Kalcijev karbonat ni zdravilo proti zgagi in GERB-u, marveč je dopolnilo, ki hitro in učinkovito zmanjša kislino v želodcu.
Zaradi vsebnosti kalcija in zaradi možnege prevelikega zmanjšanja želodčne kisline, naj se ne bi uporabljal redno brez zdravniškega posveta in navodil. 12
Lahko se uporablja v kombinaciji z zaviralci protonske črpalke, a je seveda nujen posvet z lečečim zdravnikom.
Kalcijev karbonat
Kot vir kalcija.
To je zdravstvena trditev, ki jo dovoljuje EFSA.
In vitro študija
Kalcijev karbonat imenujemo tudi kreda, a pozor, nekontrolirano uživanje krede brez védenja o količinah prave krede, o dodatkih v kredi (lahko so strupeni) in o količini kalcija v kredi (ki je lahko toksičen v prevelikih dozah) je ekstremno nevarno.
Antacidi na osnovi kalcijevega karbonata so eni najmočnejših, najbolj uporabljanih in najbolj dolgo uporabljanih antacidov na voljo brez recepta.10-13
Znani so po hitrem in učinkovitem nevtralizacijskem delovanju.
Ta se tradicionalno poveča z dodatkom magnezijevih soli,13 kot so magnezijev karbonat (Rennie iz podjetja Bayer) ali magnezijev heptahidrat (v GastroCare napitku 131).
Pepsin je prebavni encim, ki razgrajuje beljakovine v želodcu in v prevelikih merah lahko razjeda želodčne stene.
Ker kalcijev karbonat zniža kislost, bi s tem lahko uravnaval tudi raven pepsina.14
Raziskovalo se je tudi možnost kalcija, da pospeši gibanje prebavnega trakta (t.i. peristaltiko), s tem pa pospeši izločanje kislin preko spodnjega šrebavnega trakta.15
Znanstvenega konsenza ni in zatorej tudi ni dovoljene zdravstvene trditve.
EFSA dovoljuje vrsto drugih zdravstvenih trditev za kalcij:
- Prispeva k normalni presnovi energije (celičnemu metabolizmu).
- Prispeva k normalnemu delovanju mišic in prenosu živčnih signalov (nevro-transmisiji).
- Prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob.
- Prispeva k normalnemu strjevanju krvi.
Natrijev hidrogen-karbonat
Natrijev bikarbonat, imenovan tudi soda bikarbona, se tradiconalno uporablja za lajšanje zgage, kislega želodca ali prebavnih motenj z začasno in hitro nevtralizacijo odvečne želodčne kisline in kot tak spada v družino antacidov.
Je blažji antacid od kalcijevega karbonata.
Nevtralizacija želodčne HCl kisline se zgodi, ker HCl reagira s sodo bikarbono.
Kemijska reakcija nevtralizacije kisline:
HCl + NaHCo3 →
NaCl + H2O + CO2
V kombinaciji z zaviralci protonske črpalke, ki so zdravila, se uporablja, po navodilih zdravnika, za zanjševanje želodčne kisline, razjed in GERB-a.16
Ne obstaja nobena znana nevarnost, če se ne jemlje redno v velikih dozah.
Kot pri vsakem dodatku, je potrebno paziti na zdravila, ki se jih jemlje ob istem času. Zato se v takem primeru posvetujte z zdravnikom.17
Ker je lahko v večjih dozah vir natrija, natrij pa zavira vodo v telesu in poviša pritisk, nekateri odsvetujejo redno uporabo natrijevega hidrogen karbonata med nosečnostjo.
Nobena študija na živalih ali ljudeh tega ni dokazala. Obstaja en primer problemov z nosečnico, ki je jemala 454 g NaHCo3 na dan… kar je 454-krat več, kot v eni vrečki GastroCare napitka 231.
EFSA tega problema ne omenja in določa priporočeno dnevno vrednost (PDV) natrija za odrasle (vključujoč nosečnice) na 2 g na dan.18 in 19
V eni vrečki GastroCare napitka je 273,4 mg natrija, zato ta napitek ni vir natrija pri priporočeni uporabi in zato ga tudi ne smemo deklarirati med aktivne sestavine.
Epsomova sol
Hidrogen sulfat heptahidrat
Epsomovo sol so odkrili v Angliji leta 1618 in so jo uporabljali kot glavni laksativ ali odvajalo vse do moderne farmacije, ko so začeli odkrivati tudi druga odvajala. Še danes je eno bolj uporabljanih OTC (over the counter) odvajal, t.j. odvajal, ki se jih dobi brez recepta.
Hidrogen sulfat heptahidrat ali Epsomova sol se obširno uporablja tudi za solne kopeli in prečiščevanje.20 in 21
Uporaba Epsomove soli za solno kopel ni znanstveno potrjena, saj nobena študija ni jasno dokazala, da se magnezij lahko absorbira skozi kožo.20
Epsomova sol se v vodi raztopi na sulfatne anione in magnezijeve katione.20
Sulfatni anioni v črevesju delujejo osmotsko, t.j. povzročajo osmozo. Osmoza pomeni gibanje tekočine skozi membrano, v tem primeru rahlo spontano gibanje vode skozi črevesne stene.25
Tako sulfatni anioni povzročijo večjo vlažnost črevesne stene, s tem pa v manjših količinah:
- omogočijo primerno okolje za delovanje encimov
- pospešijo gibanje hrane skozi črevesje.24
Posledično bi lahko tudi vplivala na delovanje encimov v traktu, ki bi lahko preko svojih mehanizmov izboljšali razgradnjo in transport hrane skozi črevesje.23 Glede tega obstaja premalo študij in znanstvenega konsenza še ni.
V večjih količinah pa Epsomova sol deluje kot laksativ, t.j. odvjalao. V GastroCare napitku je manjša količina Epsomove soli, namen pa je ovlažiti črevesne stene.
Epsomova sol je vir magnezija, ki ima različne lastnosti glede mišic in prebave.
Specifično, vir magnezija so magnezijevi kationi iz Epsomove soli raztopljene v vodi (glej mehanizem delovanja).25
Magnezijevi kationi so elektroliti in prav tako pvzročajo osmozo.26
Magnezij je v večjih količinah tako znan kot osmotski laksativ.23
V manjših količinah kot je količina v GastroCare napitku (2 % PDV, glej tabelo aktivnih sestavin) pa le navlaži črevesne stene za lažje gibanje hrane.
Večje količine magnezija (400 mg ali 106 % PDV) v kemijski obliki citrata (z najboljo absorpcijo med oblikami magnezija) pa najdete skupaj s celotnim naborom B vitaminov v napitku StressCare 431. Pri tem izdelku je ideja učinkovito dodajanje magnezija in ne kot odvajalno sredstvo.
Za odvajanje se uporablja magnezijev oksid ali citrat z vsaj 500 mg magnezija dvakrat na dan, a le za nekaj dni.27 V prevelikih dozah magnezij namreč zmanjša absorpcijo drugih elektrolitov, kar ni priporočljivo, in je nevaren za ljudi s problemi z jetri.
Epsomova sol
Zakaj dodati “vlažilca črevesniih sten” poleg antacidov?
Želodčna kislina, ki jo soda bikarbona in kalcijev karbonat nevtralizirata, ter preostala želodčna kislina, bi se tako lahko odvajala skozi spodnji del črevesja.
Če in v kolikšni meri je to res, je odvisno od posameznika in ne obstaja nobena klinična študija, ki bi to dokazovala.
V ZDA Alka Seltzer in vrsto drugih antacidov promovirajo proti alkoholnemu mačku.
Ideja je v tem, da naj bi antacidi in druge sestavine:
- Odvečni alkohol, ki bi sicer ostal v želodcu do jutra in tam povzročal neprijetnosti, hitreje odplaknile skozi črevesje.
- Antacidi pa nevtralizirali kislino in zaradi alkohola.
Mehanizmi delovanja niso jasni, niso preštudirani in vsekakor niso dokazani. Zaenkrat ne poznamo drugega čudežnega zdavila proti mačku, kot da se ne pije alkohola.
Noben antacid ne ustavlja protonske črpalke, ki sodeluje pri proizvodnji kisline.
Zaviralci protonske črpalke so posebna zdravila, ki se jih torej dobi samo na recept pri zdrvniku.
Inulin
Kandidat iz vlaknin cikorije.
Inulin je vlaknina; ki se jo večinoma pridobiva iz cikorije (Chycorum longum).
Zdi se podobna frukto-oligosaharidom (FOS), a ima inulin drugačno strukturo in je daljša vlaknina.27
V vodi se napihnejo in znantno povečajo svoj volumen.28
Pri sobni temperaturi so inulinska vlakna slabše topna.
Pri višjih temperaturah, nad 60°C pa se začne počasi topiti.
V pogojih malega črevesja se inulin ne prebavlja in gre naprej do velike črevesja. Tam se v vodi navlaži in postane podoben gelu. V takem stanju postaja prebavljiv za bakterije, ki ga počasi fermentirajo/presnavljajo.28
Pre-biotiki so teoretična definicij hranil za dobre bakterije v črevesju, kotso Bifiobakterije in Laktobacilusi.
Po uradni definiciji mora pre-biotik imeti več karakteristik:29
- Ne sme razpasti v vodi in se razgrajati (hidrolizirati) v zgornjem delu črevesja.
- Mora biti hrana dobrim bakterijam v spodnjem črevesju (biti selektivno fermentiran).
- Mora spremeniti raznolikost bakterij (mikrobiom), da s poveča število dobrih in/ali zmanjša število slabih bakterij.
- Mora izboljšati ali pozitivno doprinesti k zdravju telesa (kot npr. pomagati pri prepustnem črevu30).
V Evropski Uniji EFSA ne prizna statusa pre-, pro- ali post-biotika nobeni hrani ali učinkovini, zato so zdravstvene trditve in uporaba teh besed v marketinške namene prepovedani.
Riboflavin
Vitamin B2
EFSA dovoljuje zdravstveno trditev, da riboflavin prispeva k vzdrževanju zdravih sluznic.
Zdrave sluznice so pomembne, da je prebavni trakt dobro navlažen.
S tem lahko pripomore k normalnem delovanju prebavnih encimov in transportu hrane.
EFSA dovoljuje zdravstveno trditev, da riboflavin prispeva k zaščiti celic pred oksidativnim stresom.
Kot znan antioksidant,35 bi lahko pomagal pri redukcijskem/oksidativnem statusu črevesne bakterije Faecalibacterium prausnitzii, ki je najpogostejša bakterija v človeškem črevesju.36
Nizko število bakterij Faecalibacteria je povezano s hudo vnetno črevesno boleznijo (IBD), a vzročna zveza ni pojasnjena.36
Gre za začetne študije in znanstvenega konsenza ni, zato ne obstaja nobena dovoljena zdravstvena trditev.
Vitamin B2 ali riboflavin:
- Prispeva k sproščanju energije med presnovo.
- Zmanjša utrujenost in izčrpanost.
Pakovanje
U vrećicama.
- V vrečke lahko spravimo večje količine učinkovin kot v kapsule.
- Na taj način možemo osigurati dovoljne količine aktivnih sastojaka u jednoj vrećici.
- Vlaga vodi v razkroj učinkovin in razvoj bakterij.
- V vrečki je toliko vlage kot v optimalnih pogojih naše proizvodnje, t.j. okoli 40%.
- Zrak uničuje učinkovine preko oksidacije (kisik se veže na molekule in jih spremeni).
- V vrečki je minimalno zraka, zrak je prečiščen v proizvodnih komorah.
- U posudama koje se otvaraju nekoliko puta nakupljaju se patogeni iz zraka i tako može doći do kontaminacije.
- Vrečke so neprodušno zaprte.
Proizvodnja
Najviši standardi proizvodnje
- Minimizacija možnosti kontaminacije.
- Vpihava se čist prefiltriran zrak.
- Odpiranje vrat brez dotika (no-touch door).
- Nadtlak v komori poskrbi, da zunanji zrak ne pride v komoro.
- Vlago in temperaturo v komorah se stalno nadzoruje.
- Visoko-kakovostna klimatizacija.
AKTIVNI SASTOJCI
AKTIVNI SASTOJCI | PO 100 g | PO VREĆICI (4,0 g) | % NRVs* |
---|---|---|---|
Kalcijum (iz kalcijum karbonata) | 6,1 g | 244 mg | 30 % |
Vitamin B2 (riboflavin) | 7,5 mg | 0,3 mg | 20 % |
Magnezij (iz magnezijevega sulfat heptahidrata) | 205 mg | 8,2 mg | 2 % |
HRANJIVE VRIJEDNOSTI
HRANJIVE VRIJEDNOSTI | PO 100 g | PO VREĆICI (4,0 g) | % NRVs* |
---|---|---|---|
Energetska vrijednost | 643 kJ 156 kcal | 26 kJ 6 kcal | 0,3 % |
Masti Od tog zasićene | 0,1 g 0,1 g | 0,004 g 0,004 g | 0,0 % 0,0 % |
Ugljikohidrati Od toga šećeri | 22,1 g 5,1 g | 0,9 g 0,2 g | 0,3 % 0,2 % |
Vlakna | 22,5 g | 0,9 g | 3,2 % |
Bjelančevine | 0,2 g | 0,01 g | 0,1 % |
Sodavica | 6,8 g | 0,3 g | 4,5 % |
Sastojci: inulin, natrijum hidrogen karbonat, kalcijum karbonat, limun, prirodna aroma limuna, limeta, sredstvo protiv zgrušavanja: trikalcijum fosfat, regulator kiselosti: limunska kiselina, magnezijum sulfat heptahidrat i riboflavin.
Opozorila
- Dijetetski dodaci nisu zamjena za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu.
- Raznovrsna i uravnotežena prehrana i zdrav način života važni su za zdravlje.
- Preporučeni dnevni unos ne smije se prekoračiti.
Dodatak je namijenjen odraslima.
Skladištenje:
- Na suvom mestu.
- U mraku.
- Na sobnoj temperaturi.
- Držati van domašaja djece.
Navodila za uporabo
1 vrečka na dan, oziroma ko moti zgaga.
Dnevne količine ne smete prekoračiti.
Vsebino vrečke stresite v suh kozarec.
Dolijte vodo (150 ml) in hkrati dobro mešajte, da se vsebina raztopi.
Tako pripravljen napitek spijte takoj, dokler je homogeno raztopljen.
Mogoče bi vam ustrezali tudi:
- GastroCare čaj s sestavinami, ki pomirijo želodec in prebavni trakt
- GastroCare Complete Biotics, mešanica večih sevov 3 vrst Bifidobaterij in 2 vrst Laktobacilusov (skupaj 10 sevov in 15×109 CFU).
Sestavine:
15 vrečk
1 vrečka ali
1 napitek na dan
15 dni
Visa, Visa electron,
MasterCard, Maestro
GLS in Pošta Slovenije
Zastonj poštnina nad 35€
- Cheng, J., Ouwehand, A. C., Gastroesophageal Reflux Disease and Probiotics: A Systematic Review, Nutrients, Vol. 12, No. 1 (2020), članek št. 132.
- Fass, R., Boeckxstaens, G.E., El-Serag, H., Rosen, R., Sifrim, D., Vaezi, M.F., Gastro-oesophageal reflux disease, Nature Reviews, Disease Primers, Vol. 7, No. 1 (2021), članek št. 55.
- GERB – refluksna bolezen požiralnika, Dr. Šolman, zdravstvene storitve, d.o.o.
- Cherney, K., Understanding Digestion Problems, Healthline online, 18. junij, 2018.
- Zhang, D., Liu, S., Li, Z., Wang, R., Global, regional and national burden of gastroesophageal reflux disease, 1990-2019: update from the GBD 2019 study, Annals of Medicine, Vol. 54, Issue 1 (2022), str. 1372-1384.
- Antacids, HealthLine, 2023.
- Zgaga in želodčne težave (GERB), LEK, 2023.
- Cleveland Clinic, Irritable Bowel Syndrome, Cleveland Clinic, (2020).
- Antunes, C., Aleem, A., Curtis,S.A., Gastroesophageal Reflux Disease, StatPearls, Treasure Island, Florida, 2023.
- Voropaiev, M., Nock, D., Onset of acid-neutralizing action of a calcium/magnesium carbonate-based antacid using an artificial stomach model: an in vitro evaluation, BMC Gastroenterology, Vol. 21, Issue 1 (2021), članek št. 112.
- Scandiffio, P., Mantilla, T., Amaral, F., França, F., Basting, R., Turssi, C., Anti-erosive effect of calcium carbonate suspensions, Journal of Clinical Experimental Dentistry, Vol. 10, Issue 8 (2018), str. e776-e780.
- International Foundation for Gastrointestinal Disorders, Antacids, 2023 in tudi
Thornton, G., Antacids, IFFGD Publication No. 520. - Böhmer, H., Resch, K., Waldow, R., Dyspepsie: Hydrogencarbonathaltige Heilwässer unterstützen die Therapie mit Antazida, Natura Medica, Vol. 16 (2001), pp. 28-33.
- Tarnawski, A., Ahluwalia, A., Jones, M. K., Gastric cytoprotection beyond prostaglandins: cellular and molecular mechanisms of gastroprotective and ulcer healing actions of antacids, Current Pharmaceutical Design, Vol. 19, Issue 1 (2013), str. 126-132.
- Rodriguez-Stanley, S., Ahmed, T., Zubaidi, S., Riley, S., Akbarali, H. I., Mellow, M. H., Miner, P. B., Calcium carbonate antacids alter esophageal motility in heartburn sufferers, Digestive Diseases and Science, Vol. 49, Issues 11-12 (2004), pp. 1862-1867.
- Mayo Clinic, Omeprazole and sodium hydrogen carbonate, 2023.
- Mayo Clinic, Sodium Bicarbonate (Oral Route, Intravenous Route, Subcutaneous Route), 2023.
- EFSA, Internetni iskalec PDV vrednosti, 2019.
- EFSA, Dietary Reference Intake Values for Sodium, EFSA Journal, Vol. 17, Issue 9 (2019), članek št. e05778.
- Healthline, Epsom Salt: Benefits, Uses, and Side Effects, 2023.
- Medical News Today, Using Epsom salt for relieving constipation, 2020
- Healthline, Using Epsom salt for constipation, 2023.
- Emmanuel, A., Current management strategies and therapeutic targets in chronic constipation, Therapeutic Advances in Gastroenteroogly, Vol. 4, Issue 1 (2011), str. 37-48.
- Mori, H., Tack, J., Suzuki, H., Magnesium Oxide in Constipation, Nutrients, Vol. 13, Issue 2 (2021), članek št. 421.
- Sulfate, US National Library of Medicine, PubChem, 2023.
- Guerrera, M.P., Volpe, S.L., Mao, J.J., Therapeutic uses of magnesium, American Family Physician, Vol. 80, Issue 2 (2009), str. 157-62.
- Kaur, A.P., Bhardwaj, S., Dhanjal, D.S., Nepovimova, E., Cruz-Martins, N., Kuča, K., Chopra, C., Singh, R., Kumar, H., Șen, F., et al. Plant Prebiotics and Their Role in the Amelioration of Diseases, Biomolecules, Vol. 11, Issue 3 (2021), članek št. 440.
- Franck, A., Rafticreming: The new process allowing to turn fat into dietary fiber, FIE Conference Proceedings 1992 (1993), str. 193–197. Citiran v:
Franck, A., Technological functionality of inulin and oligofructose, British Journal of Nutrition, Vol. 87, Suppl. 2 (2002), str. S287–S291. DIREKTNO NALOŽITE CEL ČLANEK (direct download) TUKAJ. - Franck, A., Prebiotics in Consumer Products in Gibson, G.R., Roberfroid, M.B. (eds.) Colonic Microbiota, Nutrition and Health. Springer, Dordrecht (1999).
- Fenner Scher, C., Brandelli, A., Zapata Noreña, C., Yacon inulin leaching during hot waster blanching, Food science and Technology, Vol. 39, Issue 5 (2015).
- Corrêa, R.O., Castro, P.R., Fachi
- , J.L. et al., Inulin diet uncovers complex diet-microbiota-immune cell interactions remodeling the gut epithelium, Microbiome, Vol. 11, 90 (2023).
- Moser, M., Sentko, A., Alexiou, H., Inulin and Health Benefits in Ramawat, K., Mérillon, JM. (eds.) Polysaccharides, Springer, 2014.
- Pham, V.T., Seifert, N., Richard, N., Raederstorff, D., Steinert, R.E., Prudence, K., Mohajeri, M.H., The effects of fermentation products of prebiotic fibres on gut barrier and immune functions in vitro, Peer Journal, Life and Environment, Vol. 6. (2018) članek št. e5288.
- Ashoori, M., Saedisomeolia, A., Riboflavin (vitamin B₂) and oxidative stress: a review, British Journal of Nutrition, Vol. 111, Issue 11 (2014), str. 1985-1991.
- Khan, M. T., Browne, W. R., van Dijl, J.M., Harmsen, H. J., How can Faecalibacterium prausnitzii employ riboflavin for extracellular electron transfer?, Antioxidants and Redox Signaling, Vol. 17, Issue 10 (2012), str. 1433-1440.