Čaji v Evropi

V Evropo so čaj začeli uvažati Portugalci, potem pa se je navada razširila med aristokrati v Franciji in Angliji.

[row]

[col span=”6″ span__sm=”12″]

Čaji v Evropi

Čaji v Evropi so se začeli uvažati s strani Portugalcev, potem pa se je navada razširila med aristokrati v Franciji in Angliji.

Tudi v Evropi je pitje čaja posebna navada in razvada, kjer se uporablja določene vrste čajnikov, čaj pa se pije iz keramičnih skodelic.

Keramiko Angleži na kratko imenujejo tudi “China”, ki so jo tako kot čaj uvažali iz Kitajske in se jo uporablja za pitje čaja.

V 19. stoletju se je čaj izredno prijel v Angliji, kjer je postal del tradicionalne kulture. Znan je rek, da Angleži pijejo čaj ob petih popoldne, navada, ki jo je začela knezinja Anne Telford.

[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″]

[ux_image id=”1096″]

[/col]

[/row]
[row]

[col span=”6″ span__sm=”12″]

[ux_image id=”1104″]

[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″]

Angleži pijejo črni čaj z mlekom. Zeleni čaj je sveže posušen, medtem ko je črni čaj fermentiran. Zaradi grenkejšega okusa se ga ponavadi dobro sladka.

[/col]

[/row]
[row]

[col span__sm=”12″]

Morda zaradi tako široke uporabe črnega čaja v Angliji tudi več zgodb pravi, da so Angleži ponesreči izumili črni čaj, ko so ga uvažali iz Indije na ladjah. Tam je načeloma začel gniti, torej fermentirati.

S fermentacijo se okus ne izgubi. Ravno obratno, črni ali fermentirani čaj ima še močnejsi okus.

V resnici so črni čaj izumili Kitajci že v 17. stoletju.

Vzhodne kulture črni čaj načeloma zavračajo ravno zaradi tega, ker naj bi naredil človeka bolj agresivnega, medtem ko naj bi zeleni ali beli čaj zbistrila um in pomagala pri meditaciji.

Kljub temu, da po svetu torej različne kulture prisegajo na različne vrste čaja, nas vse druži naklonjenost temu toplemu napitku, ki pozitivno vpliva na naše telo in duha.

[/col]

[/row]