Vitamin D v povezavi z aktualnim virusom

Vitamin D je maščobno-topni vitamin, poznan tudi pod imenom ‘vitamin sonca’, saj ga telo tvori v koži pod vplivom sončnih žarkov.

NA KAJ UČINKUJE?

OPIS UČINKOV:

1. Sodeluje pri absorpciji kalcija in fosforja, vzdržuje nivo kalcija v krvi ter skrbi za zdrave zobe in kosti.

2. Skrbi za nemoteno delovanje mišičnih ter živčnih funkcij.

3. Sodeluje pri imunosti.

ZANIMIVO OPAZOVANJE – sonce in trde kosti

Prvo povezavo med soncem in trdnejšimi kostmi je opazil grški zgodovinar Herodot. Po bitki je opazil, da imajo Perzijci, ki so si glave pokrivali, krhke lobanje, medtem ko so imeli gologlavi Egipčani trde lobanje.

VIR: National Center for Biotechnology Information

VITAMIN D IN JAVNO ZDRAVSTVO – rahitis in nizka imunost

V 20. st. so začeli statistično ugotavljali, da so ljudje v sončnih krajih načeloma bolj zdravi in krepki. Leta 1920 so izolirali vitamin D in ga začeli uporabljati za zdravljenje rahitisa, razširjenega v predelih takratnih ZDA nad 37. povratnikom. VIR: Harvard Health Publishing

TOKRATNI FOKUS: povečanje imunosti

Čudežnemu vitaminu pripisujejo izjemno pomemben vpliv pri krepitvi imunskega sistema. Redno se ga predpisuje kot preventivo v borbi proti prehladu in gripi.

VIR: Barbara Prietl  et al., Vitamin D and immune function

ZAKAJ SE OMENJA VITAMIN D V POVEZAVI S KORONAVIRUSOM COVID-19?

Čudežnega zdravila še ne poznamo, zato se lahko priporoča le skrb za imunski sistem.

Znanost in zdravniki danes so vedno bolj enotnega mnenja, da je vitamin D lahko ključen za imunost. MayoClinic, najbolj priznana medicinska spletna stran poroča, da so določene študije našle korelacijo med pomanjkanjem vitamina D in okužbami in zapleti s COVID-19. Vendar je potrebno več podatkov in testov.

VIR: MayoClinic

ZAKAJ JE TO ZDAJ IZREDNO POMEMBNO V SLOVENIJI?

Od oktobra dalje imamo v Sloveniji vedno manj sončnih dni, posledično pa se vitamin D ne tvori v telesu. Večini populacije v jesenskih in zimskih dneh primanjkuje vitamina D.

Raziskave leta 2019 in 2020 Inštituta za nutricionistiko, v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje NIJZ in Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana, so pokazale, da v zimskem obdobjukar 80% odraslega prebivalstva v Sloveniji ni dosegla zadostne preskrbljenosti z vitaminom D.

VIR: www.prehrana.si

KAKO LAHKO POKRBIM ZA VNOS VITAMINA D IN BOLJŠO IMUNOST?

Nadomeščanje primanjkljaja s hrano je sicer možno, vendar bi potrebovali zaužiti ogromno količino točno določene hrane. Na srečo, lahko vitamin D vnesemo tudi s pomočjo prehranskih dopolnil, a zagotovite si najkakovostnejše pripravke. Niso vsa dopolnila dobra, vsa ne vsebujejo pravih sestavin, vsebujejo sladke arome ali pa vsebujejo sestavine s slabšo absorpcijo.

VITAMIN D V NAŠIH IZDELKIH

VITAMIN D3 KAPSULE vsebujejo izjemno pomemben vitamin, ki ima pomembno vlogo (če je skupaj z vitaminom C) pri delovanju imunskega sistema. Stabilen imunski sistem je izredno pomemben v času prehladov in virusnih bolezni. Vitamin C v vitaminu D omogoča učinkovito preprečevanje ali lajšanje poteka nekaterih bolezni.

IMUNOCARE KAPSULE: Kvas so za borbo proti prehladom in gripi uporabljale že babice. Immunel (TM) je skoncentirana oblika sestavin v kvasu, ki sprožijo naravno odpornost telesa.

Nekateri Immunelu pravijo čudežna formula, ker z vnosom nukleotidov (adenin, citozin, gvanin in uracil) poveča aktivnost celic, ki zaznajo in napadajo viruse in bakterije.

IMUNOCARE NAPITEK: Poleg vitamina D v napitkih najdemo še vrsto drugih naravnih ključnih gradnikov imunskega sistema- – vitamin C, selen, izvleček ameriškega slamnika, izvleček črnega bezga in pelargonija.

ČAJ: Šipek, bezeg, lipa in trpotec poskrbita za imunski sistem, kot so to včasih znale naše babice.